Preskoči na glavno vsebino

Plesalca sta videti kot eno

Gorenjski glas, 11. marec 2010 | Avtor: Darja Ovsenik, Foto: Gorazd Kavčič

Ko gledate pare na plesišču, kateri pritegne vašo pozornost: Tisti, pri katerem se že na daleč vidi, da ženska nosi hlače in je plesalec bolj kot ne dodatek (ki se ob vsem tem še presneto muči, da ne bi naredil kakšne usodne napake)? Ali par, kjer se oba trudita s koraki in zato gledata v tla, misleč, da bosta tako bolje videla, kako plešeta, in si po možnosti še glasno štejeta ritem? Ali morda par, pri katerem plesalec samozavestno upravlja s plesalko, ki ob njegovih sunkovitih gibih in vodenju bolj kot ne poskuša loviti njegove dlani in vsaj približno ostati v ravnotežju?
Darjini tečajniki na Gorenjskem glasu

Vsi taki pari bi gotovo pritegnili vašo pozornost, a le v primeru, da na plesišču ne bi bilo para, ki bi izražal eleganco ali morda igrivost, samozavest in predvsem občutek, da sta plesalca kot eno. Takšen par ponavadi požanje val občudovanja in pri gledalcih vzbudi občutek, kot da sta plesalca o vseh plesnih gibih vnaprej dogovorjena. A to seveda ni čisto tako.

V športnem plesu je plesna drža strogo določena in je za posamezne stile plesov tudi nekoliko drugačna, medtem ko je za družabni ples bolj sproščena, a kljub temu zelo pomembna, saj plesalcema omogoča, da z najmanj napora in vložene energije dosežeta čim večjo usklajenost. Ples v paru je komunikacija, pogovor, le da ne poteka z besedami, ampak z gibanjem telesa. Če je plesna drža slaba, je slab tudi kontakt med plesalcema in na tak način je 'pogovor' med njima otežen – kot bi se eden od njiju pogovarjal na primer o občutkih, drugi pa bi mu odgovarjal s podatki o vremenu. Prej ali slej bi prvi prekinil pogovor in drugega vprašal, ali sploh ve, o čem govori. Če pa je sporazumevanje gladko, tekoče in govorca skupaj razvijata temo tako, da si izmenjujeta misli, lahko rečemo, da je pogovor uspešen. Zelo podobno se dogaja med plesom – oba plesalca imata svojo vlogo. Če bi se izrazili pravno, bi rekli, da imata vsak svoje pravice in dolžnosti. Morda je taka delitev vlog sploh ženskemu delu tuja, saj smo vendar v dobi razvite emancipacije žensk, a je za usklajeno delovanje para v plesu nujno potrebna. Si predstavljate, kaj bi se zgodilo na plesišču, če bi oba v paru želela voditi. Verjetno bi se rivalstvo razvilo v pravo malo vojno.

Moški kot plesalec ima v družabnem plesu vlogo vodje – skrbi za sosledje korakov in plesnih slik, ob tem pa mora svojo plesalko voditi tako, da ona v vodenju prepoznava, kaj ji 'sporoča' soplesalec. Plesalka pa mora s plesalcem imeti dovolj močen kontakt in dobro plesno držo, da ji sledenje plesalčevim korakom ne dela težav. Pogosto se (pač glede na našo žensko naravo) zgodi, da se plesalka korakov uči hitreje od plesalca in ga zato želi voditi ona, z (dobrim) namenom, da bi mu s tem pomagala. Plesalci so pravzaprav v učenju pred težjo nalogo, saj skrbijo za potek plesa in hkrati za vodenje plesalke. Zato si zaslužijo plesalkino pozornost in možnost učenja na napakah. Le tako bo plesni par zares deloval skupaj in osvojil principe vodenja ter sledenja.

Marsikdaj bi za učenje plesa v paru lahko rekli, da se v njem odraža tudi odnos med plesalcema – še posebej, če sta par tudi zasebno. Za en par bo učenje prijetno in zabavno, za drugega bo morda potrebno veliko volje in predvsem razumevanja za napake, a prav vsaka minuta, ki sta jo plesalca namenila usklajevanju in učenju, se jima bo ob potrpežljivosti še kako obrestovala, ko se bosta nekoč sama podala na plesišče in v plesu začela preprosto uživati. Do tja pa včasih pelje tudi ozka in strma pot, ki se nedvomno splača.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Zleknjen v počivalnik berem knjigo

Nedeljsko dopoldne pri nas doma. Sedim zleknjen v naš stari ikein počivalnik. V levi roki knjiga, katere vsebina počasi drsi iz papirja v glavo, v desni roki skodelica moje najljubše kave. Dojenčka spita vsak v svoji posteljici, dva od večjih otrok se v svoji sobi mirno igrata s kockami, Darja in Jakob sta pri maši v sosednji župniji. Ne, to ni privid, niso sanje, niso pobožne želje. Je realnost zadnjih nedelj. V naši hiši imamo tudi trenutke blaženega miru. Po nedeljski jutranji maši, ki jo v domači cerkvi obiščem ponavadi v družbi dveh ali treh naših večjih fantov, imamo skupen družinski zajtrk. Neprecenljiva stvar ob dejstvu, da tega čez teden nimamo. Po zajtrku se še Darja odpravi k maši v sosednjo župnijo, sam prevzamem otroke in skrb nad kosom mesa, ki se v pečici spreminja v okusno pečenko. Res pa je, da vsega tega ne smem vzeti kot v naprej določen urnik, ker se moram zaradi prekinitve spanca dojenčkov ali morebitnega spora med starejšimi fanti zaradi zame še tako nepom

Slovo od mame

Veličino človeka ponavadi spoznamo šele po njegovi smrti. Ko sem v zadnjem času spremljal svojo mamo, sedečo na vozičku, nemočno in večinoma odvisno od drugih, sem večkrat pozabil na to, kdo je v resnici bila. Pisma, sporočila in besede tolažbe ter vzpodbude, ki ste nam jih v dneh po njeni smrti namenjali tisti, ki ste se prišli poslovit od nje, so me spomnile, da je naša mama v resnici vse svoje življenje podarila drugim. Z našim očetom sta prazno staro hišo spremenila v prijeten dom in ga napolnila z blagoslovom sedmih otrok. Njeno gostoljubje se je še posebej pokazalo vsakič, ko nas je obiskal kdo od sorodnikov iz Amerike. "Bila je ena najbolj prijaznih in nesebičnih ljudi, kar sem jih imel privilegij spoznati. Kljub jezikovni oviri sva se vedno nekako razumela," se je spominja moj bratranec Nick. Hvala vsem, ki ste me spomnili, da je bila moja mama kljub svoji skromnosti v resnici velika ženska.

Družine dvojnih dvojčkov

Že nekaj časa smo vedeli eden za drugega, letos pa je Janez dal pobudo, da se srečamo in spoznamo. Tri družine z enako dinamiko rojevanja otrok: najprej enega, potem pa dvakrat dvojčki. Družina Rahne iz Šentvida nad Ljubljano, družina Logar iz Suhe pri Predosljah ter družina Ovsenik iz Tenetiš. Fino je spoznati ljudi, ki brez dolge razlage 'štekajo' situacije, ki jih doživljamo doma. Tiste prijetne, ko ne veš, kako bi se dovolj zahvalil za milosti, ki so ti dane v obliki nasmejanih, veselih in zdravih otrok, kot tudi tiste, ki te peljejo na rob svojih zmogljivosti in preizkušnjo zakonskega odnosa ter spraševanje o pravilnosti vzgojnih odločitev. Barbara, Mojca, oba Janeza in otroci - lepo vas je bilo spoznati, se veselimo prihodnjega srečanja! Tri družine, petnajst otrok, od tega dvanajst dvojčkov.