Preskoči na glavno vsebino

Srečanje treh predsednikov ima zgodovinski pomen

Srečanje predsednikov Slovenije, Italije in Hrvaške ima spravni značaj, kar nakazuje na pozitivne premike tako v manjšinsko-večinskih kot sosedskih meddržavnih odnosih.

Leta 1920 požgani Narodni dom v Trsu


Boris Pahor o požigu

Z obiskom Narodnega doma bodo obeležili spomin na požig Narodnega doma, ki je za Slovence pomenil središče kulturnega, gospodarskega in družabnega življenja. Dogodka se spominja tudi tržaški pisatelj Boris Pahor, ki je bil takrat star sedem let. V svoji zbirki novel, črtic in zapisov Dihanje morja o usodnem dnevu piše: »Leta 1920 pa je doseglo nezaslišan višek. Oblit z bencinom je v zubljih zaprasketal Narodni dom. V osrčju mesta. Ponosna petnadstopna stavba iz belega kraškega kamna je kot pošastna grmada osvetljevala tržaško julijsko noč.« Požig Narodnega doma je bil začetek več kot dvajsetletne raznorodovalne politike Italije do slovenske in hrvaške manjšine v Italiji.

Boris Pahor

Predsednika manjšinskih organizacij o srečanju

Predsednika dveh krovnih manjšinskih organizacij za Slovence v Italiji Rudi Pavšič, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ), in dr. Drago Štoka, Svet slovenskih organizacij (SSO), sta za SiOL podala svoj pogled na srečanje treh predsednikov v Trstu.


Danes bo potekalo srečanje treh predsednikov v Trstu, ki bo poleg skupnega obiska Koncerta prijateljstva obsegal tudi pomemben obisk in polaganje venca v spomin na požig Narodnega doma pred 90 leti. Kakšen pomen ima srečanje za slovensko manjšino v Italiji?

Rudi Pavšič: Srečanje je zgodovinskega pomena, saj vsem nam ustvarja pogoje, da našo nelahko preteklost spremenimo v novo skupno priložnost. Narodni dom je za slovensko narodno skupnost v Italiji s simboličnega vidika kraj izjemnega zgodovinskega spomina. 13. julija pred 90 leti so sovražni plameni požgali dom tako, da so ostali samo okrušeni zidovi. Za Slovence se je pričelo najtemnejše poglavje naše zgodovine s pregoni, obsodbami na smrt in končno z vojno. Kot da so zublji Narodnega doma po dveh desetletjih zagoreli po vsej Evropi. Demoni fašizma in nacionalizma so razdejali naš kontinent in povlekli v peklenski vrtinec tudi del ostalega sveta.

Drago Štoka: Pomeni mi veliko. Sem član generacije, ki je na lastne oči okusila fašizem in vse, kar je ta diktatura prinašala. Celo v otroškem vrtcu nismo smeli spregovoriti besedice v svoji materinščini, potem je to hudo obdobje minilo, a popolnega zadoščenja za svoje trpljenje primorski Slovenci do danes še nismo dočakali. Obisk treh predsednikov gre v to smer, zato se tega dogodka iskreno veselimo.


V povezavi z dogodkom je teklo tudi nekaj vročih razprav v italijanskih medijih o smiselnosti obiska, a takih nasprotovanj ste že dolgo vajeni. Po polaganju venca pri Narodnem domu bo venec k plošči beguncem iz Istre, Reke in Dalmacije položil tudi italijanski predsednik.

Drago Štoka: Po požigu Narodnega doma v Trstu je bilo, kot sem rekel, 20 let fašizma, nato je izbruhnila 2. svetovna vojna in je prinesla tukajšnjemu obmejnemu prebivalstvu novo gorje, nove tragedije. Med te sodi seveda tudi množična izselitev, v glavnem italijanskega prebivalstva, iz krajev, ki si jih je v vojni izborila Jugoslavija. Ni šlo samo za množično izselitev, ampak istočasno tudi za optiranje za Italijo oz. takratni zahodni svet. Ne vem, če je res bilo teh izseljencev 350 tisoč, kot piše na spomeniku eksodusa v Trstu, to naj dokazujejo zgodovinarji. Poudariti pa moram, da je tu šlo za obraten pojav, ki smo ga na lastni koži občutili Slovenci pod fašistično Italijo, ko smo se iz različnih vzrokov množično selili oziroma emigrirali med obema vojnama v takratno Jugoslavijo.

Rudi Pavšič: V naših krajih ohranjamo različne zgodovinske spomine. Na nas je, da smo sposobni spoštovati tudi gorje in težave, ki jih je zgodovina pustila ljudem ob meji. V tej luči ocenjujem in pozdravljam obisk predsednikov tudi pri spomeniku italijanskim beguncem. Želim si, da bi bili njihovi uradni predstavniki prisotni tudi pred Narodnim domom. Sam se bom udeležil spominske slovesnosti pred spomenikom beguncem. Le na ta način bomo lahko resnično obrnili stran in prihod treh predsednikov bo imel svoj smisel.


Današnja slovesnost bo gotovo vzbudila tudi marsikatera nasprotujoča si mnenja na obeh straneh slovensko-italijanske meje.

Rudi Pavšič: Gotovo se bodo našli tudi taki, ki bodo nasprotovali temu dogodku. Na srečo pa jih je vse manj in med večino Slovencev in Italijanov prevladujejo pozitivni vtisi ob obisku treh predsednikov. SKGZ je hvaležna trem predsednikom, ki se bodo skupaj z nami spomnili na dogodek, ki je Slovencem vzel to, kar nam je bilo najbolj pri srcu. Spomin ostaja, a naše oči so uprte v prihodnost, v našo skupno evropsko prihodnost. Želimo, da bi jo zaznamovalo sožitje med narodi, še posebej med sosednjimi narodi.

Drago Štoka: Ta dogodek ne bo rešil naših odprtih vprašanj (uveljavitev zaščitnega zakona, šolskih problemov, gospodarskega položaja, asimilacije itd.), bo pa prispeval k mirnejšemu dialogu med tu živečima narodoma, k večji strpnosti in iskrenemu medsebojnemu spoštovanju. Naj bo srečanje treh predsednikov začetek neke nove uverture, odprtja lepše in varnejše poti v našem času, ko smo pravzaprav vsi skupaj pod isto krovno, to je evropsko streho.

Objavi tudi na SiOL-u: Pavšič, Štoka.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Zleknjen v počivalnik berem knjigo

Nedeljsko dopoldne pri nas doma. Sedim zleknjen v naš stari ikein počivalnik. V levi roki knjiga, katere vsebina počasi drsi iz papirja v glavo, v desni roki skodelica moje najljubše kave. Dojenčka spita vsak v svoji posteljici, dva od večjih otrok se v svoji sobi mirno igrata s kockami, Darja in Jakob sta pri maši v sosednji župniji. Ne, to ni privid, niso sanje, niso pobožne želje. Je realnost zadnjih nedelj. V naši hiši imamo tudi trenutke blaženega miru. Po nedeljski jutranji maši, ki jo v domači cerkvi obiščem ponavadi v družbi dveh ali treh naših večjih fantov, imamo skupen družinski zajtrk. Neprecenljiva stvar ob dejstvu, da tega čez teden nimamo. Po zajtrku se še Darja odpravi k maši v sosednjo župnijo, sam prevzamem otroke in skrb nad kosom mesa, ki se v pečici spreminja v okusno pečenko. Res pa je, da vsega tega ne smem vzeti kot v naprej določen urnik, ker se moram zaradi prekinitve spanca dojenčkov ali morebitnega spora med starejšimi fanti zaradi zame še tako nepom

Slovo od mame

Veličino človeka ponavadi spoznamo šele po njegovi smrti. Ko sem v zadnjem času spremljal svojo mamo, sedečo na vozičku, nemočno in večinoma odvisno od drugih, sem večkrat pozabil na to, kdo je v resnici bila. Pisma, sporočila in besede tolažbe ter vzpodbude, ki ste nam jih v dneh po njeni smrti namenjali tisti, ki ste se prišli poslovit od nje, so me spomnile, da je naša mama v resnici vse svoje življenje podarila drugim. Z našim očetom sta prazno staro hišo spremenila v prijeten dom in ga napolnila z blagoslovom sedmih otrok. Njeno gostoljubje se je še posebej pokazalo vsakič, ko nas je obiskal kdo od sorodnikov iz Amerike. "Bila je ena najbolj prijaznih in nesebičnih ljudi, kar sem jih imel privilegij spoznati. Kljub jezikovni oviri sva se vedno nekako razumela," se je spominja moj bratranec Nick. Hvala vsem, ki ste me spomnili, da je bila moja mama kljub svoji skromnosti v resnici velika ženska.

Družine dvojnih dvojčkov

Že nekaj časa smo vedeli eden za drugega, letos pa je Janez dal pobudo, da se srečamo in spoznamo. Tri družine z enako dinamiko rojevanja otrok: najprej enega, potem pa dvakrat dvojčki. Družina Rahne iz Šentvida nad Ljubljano, družina Logar iz Suhe pri Predosljah ter družina Ovsenik iz Tenetiš. Fino je spoznati ljudi, ki brez dolge razlage 'štekajo' situacije, ki jih doživljamo doma. Tiste prijetne, ko ne veš, kako bi se dovolj zahvalil za milosti, ki so ti dane v obliki nasmejanih, veselih in zdravih otrok, kot tudi tiste, ki te peljejo na rob svojih zmogljivosti in preizkušnjo zakonskega odnosa ter spraševanje o pravilnosti vzgojnih odločitev. Barbara, Mojca, oba Janeza in otroci - lepo vas je bilo spoznati, se veselimo prihodnjega srečanja! Tri družine, petnajst otrok, od tega dvanajst dvojčkov.