Preskoči na glavno vsebino

Pet otrok. Pa kaj? (naša zgodba)

Pred nekaj tedni me je presenetil klic novinarke, ki mi je omenila, da je urednica revije Zarja opazila naš blog in bi na podlagi mojega zapisa 'Res je, spet dva' rada naredila eno zgodbo. Ni mi bilo čisto jasno, zakaj bi bila naša družina tako zanimiva. Toda z Darjo sva se dogovorila, če se izpostavimo na tak način, naj bo to zato, ker želimo pričevati za življenje, za otroke, za družine. Prijetno branje!

Res je, spet dva

 Biba Jamnik Vidic
»Zanimive novice se vedno širijo z neverjetno hitrostjo. Tudi naša zadnja, najnovejša. Ja, res je, dvojčke pričakujemo. Spet, drugič. Brez heca, čisto zares. Da najprej odgovoriva na glavno vprašanje: ja, želela sva si imeti večjo družino, torej več otrok. Več kot dva, več kot tri. Imava pa ta blagoslov, da jih dobivava v paketih.«
Takole je novico o četrtem in petem otroku, ki ju z ženo Darjo pričakujeta na začetku avgusta, na svojem blogu objavil ponosni očka Tomaž Ovsenik.
Ko sem šla obiskat družinico Darje in Tomaža, sem razmišljala, kako zmoreta. Zame je bilo materinstvo pri 31, ko sem rodila drugo hčer, že kar naporno. Petintridesetletna Darja, profesorica slovenščine in geografije, ki si kruh služi kot novinarka, ter 39-letni Tomaž, vodja marketinga in komercialist, pa bosta vzgajala kar pet majhnih otrok. Ko se bosta rodila dvojčka, najstarejši Nace še ne bo imel niti pet let, prva dvojčka pa bosta stara tri leta. Ovsenikova pravita, da se vse da, če človek dela s srcem. Otroke sta si neizmerno želela, vendar jih dolgo nista mogla imeti. Štirinajst let sta že skupaj, od tega devet let poročena. »Bila sva na nekaj pregledih, vendar niso odkrili nič posebnega. Ker sva krščansko vzgojena, za naju umetna oploditev ni prišla v poštev. Nazadnje sva se odločila, da če ne bova mogla imeti otrok, če to ni najina pot, je tudi izsilila ne bova. Bova pač počela kaj drugega.« Mesec dni po tem, ko sta se nehala ukvarjati z vprašanjem, zakaj ne moreta imeti otrok, je Darja zanosila. Oktobra 2011 se jima je rodil sin Nace, 20 mesecev pozneje še dvojčka Bine in Jakob. »Sva se hecala, da ima bog smisel za humor, najprej ne da, ko da, pa da obilno.«
»Ko sva izvedela, da bosta spet dva, so iz vseh por spomina kar same prilezle skrbi, za katere je človek mislil, da so se umaknile v daljne čase. A ko je srce dojelo, kakšen neverjeten blagoslov se nama dogaja, je prevladala pozitivna stran. Če je šlo prvič, bo šlo pa še drugič. Bog menda naloži vsakemu ravno toliko, kolikor zmore. Nič več. Torej bo šlo.«
Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Družine dvojnih dvojčkov

Že nekaj časa smo vedeli eden za drugega, letos pa je Janez dal pobudo, da se srečamo in spoznamo. Tri družine z enako dinamiko rojevanja otrok: najprej enega, potem pa dvakrat dvojčki. Družina Rahne iz Šentvida nad Ljubljano, družina Logar iz Suhe pri Predosljah ter družina Ovsenik iz Tenetiš.

Fino je spoznati ljudi, ki brez dolge razlage 'štekajo' situacije, ki jih doživljamo doma. Tiste prijetne, ko ne veš, kako bi se dovolj zahvalil za milosti, ki so ti dane v obliki nasmejanih, veselih in zdravih otrok, kot tudi tiste, ki te peljejo na rob svojih zmogljivosti in preizkušnjo zakonskega odnosa ter spraševanje o pravilnosti vzgojnih odločitev.

Barbara, Mojca, oba Janeza in otroci - lepo vas je bilo spoznati, se veselimo prihodnjega srečanja!


Morje, otroško veselje

Po treh letih smo spet imeli priložnost, da del počitnic preživimo ob morju. Dober prijatelj nam je odstopil družinsko hišico, kjer smo imeli luksuz, ki ga v šotoru nismo bili vajeni. Zato smo zlahka za nekaj dni svoj dom preselili v borovo senco. Da je morje otrokom največje veselje, je odveč govoriti. So pa te počitnice predvsem naju prijetno presenetile, saj sva imela kljub petim otrokom dovolj časa za počitek in za naju.

Tudi midva sva imela dovolj časa za počitek, plavanje, kavo ...
Nič hudega nam ni bilo.
Naše igrišče
Lovci na valove med malico.
Plaža, kjer so nam tudi drugi starši popazili na otroke.
"Stari, a je tole vse tvoje?" me vpraša mimoidoči očka. "Ne, tudi od žene so." Ja, atrakcija smo bili.
Letošnje udobje namesto šotora.
V restavraciji smo bili sicer čisto olikani, razbili smo samo en kozarec.
Če je avto poln, je treba najti drug način za tovorjenje prtljage. Posodil eden od dobrih ljudi, ki jih poznamo.

Mali štirje fantiči

Ne zgodi se vsak dan, niti ne vsakomur, da bi praznoval štiri sinove naenkrat. Jaz imam ta velik privilegij in blagoslov. Vsi naši dvojčki so rojeni v juliju, zato smo vse štiri praznovali naenkrat. Bog vas živi, fantje!